onsdag 26 augusti 2015

Korgbröd


Korgbröd

Jag har alltid tyckt att korgbröd är så fina & ser så lyxiga ut, slå in brödet i en ny fin kökshandduk så fungerar det utmärkt som en "gå bort present". Här kommer mitt grundrecept på korgbrödet men gör inte som jag gjorde när jag var ung och grön....... Jag gräddade både korg & bröd :D


Knepet för att få brödet mjukt inuti och en hård skorpa utvändigt är att höja värmen de första minuterna & längst ned i ugnen står en långpanna som fungerar som "ångare". Häll en kopp kallt vatten i långpannan så det skapas ånga.

Ingredienser
100 gr jäst
1 liter vatten
ca 2 kg vetemjöl
2 tsk salt
4 msk Anis & fänkål
1 msk honung


Gör så här
Blanda jäst, honung och vatten
Rör ned mjöl, kryddor och salt
så det blir en härlig deg som går att knåda
Knåda länge och väl så du kan göra *trådprovet
Låt degen jäsa i ca.1 timma
Tag upp degen på bakbordet, knåda inte degen igen utan dela den i 4 st delar och forma fyra runda bullar och jäs dem i mjölade korgar ca.1 timma.
Stjälp upp limporna på smörade långpannor.
Grädda i 300 gr i 5 minuter sänk sedan temperaturen till 175 gr. till de verkar klara. Knacka under limpan för att höra om det låter ihåligt, då är dem klara.

*Trådprov = dra isär degen för att se så gluten trådarna blir långa, går de av behöver det knådas längre. 

Go Onsdag! 
Ingela 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar