torsdag 1 oktober 2015

Bullfest, bullfest hela dan....

Kanelbullens dag!

Ingen har väl missat att vår Svenska specialité, kanelbullen har sin egen dag på söndag :)  

1999 instiftade nämligen hembakningsrådet att vår älskade lille bulle skulle få en alldeles egen dag den 4 oktober. 

Hemma hos oss har vi alltid kanelbullens dag, frågar man familjen vad för slags fikabröd vi ska ha så är svaret alltid, kanelbullar så klart! 

När jag gick konditor utbildningen slutade det med att jag bytte ut mitt gamla bullrecept eftersom bullarna blev så mycket godare, fluffigare och saftigare med konditor receptet. I det här receptet så delar man upp degen med en jäs deg och en salt deg, som senare slås ihop. Saltet påverkar jäsprocessen negativt, så försök att undvika att blanda ihop salt och jäst när du bakar. 

Ingredienser;

Deg 1;
5 dl mjölk
350 gr mjöl
50 gr socker
75 gr jäst

Deg 2;
400 gr mjöl
150 gr socker
1 ägg
200 gr smör
15 gr kardemumma
5 gr salt


Gör så här
Rör ut jästen med den kalla mjölken
Tillsätt mjöl & socker i jästblandningen låt jäsa ca 30 min
Blanda ihop deg 2 och tillsätt deg 1
Knåda länge! Tills gluten trådarna inte går av vid testet
Låt jäsa till dubbel storlek
Kavla ut degen och strö på kanel, smör & råsocker, forma till bullar.
Låt jäsa i ca 30 min på plåten
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker & flisad mandel.

Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 6 min.

Lycka till med baket!
Kram
Ingela 

1 kommentar:

  1. Ja, nu firar vi kanelbullens dag på söndag. B.J

    SvaraRadera