söndag 11 oktober 2015

Bergis limpa



Dryga ut matkassan!

Det kan inte bli enklare, billigare och framför allt godare att baka sitt eget bröd. 
Vatten mjöl jäst salt och lite vallmofrön, det är allt du behöver för att baka två stora goda Bergisbröd. 

Om man skulle jämföra butiksbrödet med sitt hembakade bröd i pris skulle det kunna se ut så här. Det beror ju förstås på vilket bröd du köper och vad du har för ingredienser i ditt eget bröd.

Köper du 2 st limpor a´27 kr/st/vecka/år = 2808 kr/år
Bakar du själv 2 st limpor á 5 kr/st/vecka/år = 520 kr 

Så sätt igång att baka lite limpor, då får du både lite extra matpengar över och en ljuvlig doft hemma + det goda brödet förstås!


Så här bakar du mina Bergislimpor
Mät upp 5 dl vatten och smula ned 50 gram jästen i degbunken. 
Rör i mjölet ca 1 kg tillsammans med 2 tsk salt, tills degen är lätthanterlig och går att knåda. Knåda ordentligt och länge för att få ett poröst bröd. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Dela degen i 6 st delar och rulla ut dem till tjocka längder. Fläta ihop deglängderna tre och tre. Jäs under bakduk till dubbel storlek, pensla med vatten och strö på lite vallmofrön. grädda i 225 grader i ca 15 min - klart!

Lycka till med brödbaket
kram
Ingela   

1 kommentar: