tisdag 11 september 2018

Dryga ut och få mer...



Äppeltider

Oj vad äpplen det blir i år, i alla trädgårdar ser man hur äppelträden dignar av frukt och en del träd orkar tyvärr inte bära upp all frukt. Vi har flera gamla äppelträd i vår trädgård som har gått sönder pga av den kopiösa mängden frukt som det blivit i år.

Tyvärr har även vårt gamla släktträd "Ramstaäpplet" gett upp. Tursamt nog har vi varit förutseende och ympat in Ramstaäpplet på egna ämnen men också köpt flera nya Ramstaäppelträd ifrån Julita Gård för några år sedan, men så sorgligt när ett så gammalt träd med sin egna historia ger upp. Trädet har stått här på gården sedan 1900-talets början och som farfarsfars bror Knut tagit fram och fått registrerat som en mandatsort och som ska bevaras i äppelbanken. Se mitt tidigare inlägg om det svenska kulturarvet äpplet

Eftersom det inte har blivit så mycket blåbär, hallon eller björnbär de senaste åren så får man testa någonting nytt. I år har jag provat att blanda in äpplen i hallonsylten, björnbärsmarmeladen och i hallonsaften för att dryga ut lite av dem bären jag har plockat.

Resultatet har blivit mycket bättre än förväntat, inte bara att det blir mycket mer med sylt och saft utan det smakar väldigt gott också.

Min nya favorit är hallon- äppelsaften som jag blandat ut med bubbelvatten från sodastreamern tillsammans med en handfull isbitar, väldigt frisk och gott!

Om man blandar i lite Barcardi Razz också blir det en väldigt god och fräsch drink som jag garnera med några frysta hallon, väldigt god som välkomstdrink.

Må så gott
Ingela 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar