Kajsa Vargs bröd?
Uttrycket "man tager vad man haver" kommer i från Cajsa Wargs bok,Hjälpreda I Hushållningen för Unga Fruntimmer, men så skrev hon inte direkt i sin hushållningsbok från 1755, utan hon skrev "sådant är för hand" typ det man har hemma till hands. Just så är det jag oftast gör med det mesta. Tyvärr blir resultatet sällan samma-lika, men lite omväxling förnöjer....hm.
Veckans bröd blev lite tungt, men väldigt gott! Att skålla mjöl är ett enkelt sett att få variation och god smak på brödet. Häll kokande vatten över mjölet så det blir en grötig massa och låt den svalna, jag brukar blanda i alla sorters mjöl, kli, gryn osv. som jag har hemma. Bäst blir det om "gröten" får vila över natten i en bunke täkt med plastfolie. Har du gröt över sedan frukosten så är det bara att använda den istället.
100 gram jäst alt egen surdeg blandas med 1-1,3 lit vätska. Denna gång hade jag en skvätt mjölk och naturell yoghurt kvar som blev "vätska" i detta bröd.
Blanda i den skållade mjölgröten, salt & kryddor som du gillar, anis, fänkål, kummin. Knåda degen länge och väl och låt den sedan jäsa till dubbel storlek.
Baka ut brödet och tillsätt solrosfrön russin, valnötter, oliver, tomater eller vad du tycker om. Forma limpor eller småbröd och låt de jäsa igen, använder man jäskorgar Så ser brödet genast lite proffsigare ut.
Pensla brödet med vatten och strö över lite vallmofrön, linfrön, sesamfrön eller kli..ja du fattar "tag vad du har hemma" :)
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 250-300 grader i ca 5-7 min för att få en hård skorpa på brödet, sänk sedan temperaturen till 175-200 grader och grädda klart brödet ca 30-40 min.
Lycka till med skåprensningen!
Kram
Ingela
det ser så gott ut, ska baka några skållade limpor tror jag. Tack för tippset . B.J.
SvaraRadera