måndag 2 november 2015

Knallhårt knäcke!


Hembakat knäckebröd!


Jag har tittat på några gamla program på tv 4 Play och hittat några som gör mig så glad. Leila bakar är ett sånt program, man blir så sugen på att prova att baka allt hon gör och man blir så glad av alla färger i hennes kök. Något som blivit extra populärt här hemma är Ullas knäckebröd, ett gott bröd som vi bakar både till vardags och fest.

Brödet går att krydda efter smak, flingsalt, svart peppar, vallmofrön, sesamfrön eller vad man gillar.

Det är också en jätte trevlig "gåbortpresent" tillsammans med en flaska vin. 


Leilas knäckebröd            
5 dl  
mjölk
0,5 msk  
honung
0,5 msk  
ljus sirap
1 tsk  
salt
1 tsk  
fänkålsfrön
1 tsk  
hel kummin
10 g  
färsk jäst
2 dl  
vetemjöl
3 dl  
fint rågmjöl
7 dl  
grahamsmjöl

Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader. 

Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. 

Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader. 

Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter. 

Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel. Pensla med vatten och strö på med sesamfrön, vallmofrön, linfrön och lite flingsalt. 


Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.


God måndag!
Kram
Ingela 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar