lördag 25 februari 2017

Semlor




Släta bullar med grädde och mandelmassa!

Jag är mycket för traditioner men när det gäller semlor kan jag inte vänta tills Fettisdagen, semmeldagen, semlans dag, fastlagstisdagen eller vad den nu ska kallas. Nej jag gör som T.Sventon, det kan vara gott att ta sig en semla ibland för att pigga upp sig lite :)

Mitt recept är inget speciellt "semelrecept", utan bara vanliga släta bullar med en egen tillverkad mandelmassa. Det enda jag gör är att blanda innankromet från bullen ihop med mandelmassan och lite grädde, sedan lägger jag en klick i varje semla. På det viset blir det inte så mycket bulle utan lagom mäktigt.

Mitt bullrecept:
Deg 1.
5 dl kall mjölk
350 gr mjöl
50 gr strösocker
75 gr jäst

Deg 2.
400 gr mjöl
150 gr strösocker
1 ägg
200 gr rumsvarmt smör
15 gr kardemumma
5 gr salt

Rör ihop deg 1 och 2 var för sig och låt stå ca 30 min. Knåda ihop de båda degarna i en degmaskin ca 30 min. Det kan behövas lite mer mjöl, men var försiktig, bullen blir torr om det blir för mycket mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 30 min. Knåda lite lätt och rulla till runda bullar som får jäsa på plåten under bakduk på varm och dragfri plats i ca 30 min. Grädda bullarna i 200 gr ca 5-6 min beroende på ugnen. Låt svalna under bakduk. 

Medan degen jäser och jäser hinner man göra en urgod och enkel mandelmassan själv och vispa grädden till semlorna.

Mandelmassa;
Skålla och skala 200 gr mandeln. Låt kallna och torka på en bit hushållspapper en stund. Mixa sedan de skållade mandlarna i en matberedare tillsammans med 2 1/2 dl florsocker och 3-4 droppar bittermandelarom. Tillsätt sedan en äggvita och mixa ihop till en slät deg som du rullar till en rulle ca 4 cm bred. Kladdar den så ta lite mer florsocker, det som inte går åt till semlorna kan förvaras i kylen ett bra tag och användas till ex mandelbiskvier, också en himla god kaka att baka...


När bullarna har svalnat är det bara att sätta igång och skära ut ett lock och gröpa ur lite av bullen. 

Rör ihop urgröpte med mandelmassan och lite vispad grädde.

Klicka i mandelmassblandningen i bullarna och spritsa grädden över bullen och på med locket.

Strö lite florsocker över bullen, klart! 

Servera ditt mästerverk med en kopp Java i ditt finaste porslin och njut! 

Kram
Ingela




3 kommentarer:

  1. Gott gott ! Ska prova.

    SvaraRadera
  2. Ja gör det , jag tycker att det är en av det bästa semlorna som jag ätit :D
    Lycka till med dina semlor
    Ingela

    SvaraRadera
  3. Hej, ska också prova. Börjar med mandelmassan ;o) häls Dorota

    SvaraRadera