Odla dina egna vårprimörer – Snyggt, billigt och nyttigt!
Nu när julen har passerat och vi går in i de mörka och kalla vintermånaderna, varför inte utnyttja tiden till att odla lite tidiga vårprimörer på fönsterbrädan? Det är både enkelt, billigt och nyttigt! Groddar och skott är små mirakel som inte bara ger ett fräscht inslag i vintermörkret, utan de är också läckra att använda i matlagningen. Dessutom kan de bli en riktig räddning för plånboken under de så kallade oxveckorna efter jul, när vi gärna vill ha något nyttigt och fräscht, men kanske inte har lust att lägga ut massor av pengar.
Varför groddar och skott?
Groddar är små näringsbombar, fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De växer snabbt och kräver minimalt med plats, vilket gör dem perfekta för inomhusodling – även om du bor i en lägenhet med begränsad yta. Dessutom går det ofta snabbt att få resultat, vilket känns extra tillfredsställande när det är vinter och ljuset är begränsat. Och kanske bäst av allt: de kostar nästan ingenting att odla!
Skott och groddar passar perfekt i sallader, på smörgåsar, som topping på soppor, eller varför inte dekorera helgfrukosten med ett gäng fräscha ärtskott? De går att använda till nästan vad som helst, och smaken är verkligen en uppfriskande kontrast till den tunga vintern.
Vad kan man odla?
Just nu har jag fullt upp med att odla olika slags groddar och skott på min fönsterhylla. Här är några av mina favoriter:
- Ärtskott – De växer snabbt och ger en härlig, krispig smak. Jag använder dem gärna som en grön topping på soppor eller som ett fräscht inslag på en smörgås.
- Solrosfrön – När de groddas blir de till solrosskott, som är fulla av både smak och näring. Jag använde faktiskt solrosfrön från fågelfröblandningen som jag hade hemma – varför inte?
- Alfalfa – Dessa små groddar är en riktig superfood! Jag groddar dem i en burk och får härligt krispiga groddar på några dagar.
- Smörgåskrasse – Det är svårt att inte nämna denna klassiker! Perfekt på smörgåsen eller som en fräsch topping på nästan vad som helst.
- Belugalinser – Och som om det inte vore nog med alla favoritgroddarna, så testar jag även något nytt i år: Belugalinser. Jag hoppas på härligt svarta groddar som jag kan använda i sallader eller som ett extra näringsrikt inslag i mina rätter. Har du några tips på frön att grodda? Skriv gärna i kommentarsfältet och dela med dig!
Så här gör du
Det är faktiskt väldigt enkelt att komma igång, och det krävs inte mycket mer än lite tålamod och några billiga frön. Här är min process för att odla ärtskott, solrosskott och de andra groddarna:
Välj behållare – Jag använder gamla plastlådor eller burkar, som jag förbereder genom att fylla dem med jord, mossa eller sand. Du kan även använda hushållspapper om du inte har annat till hands.
Så fröna – Jag sprider ett jämnt lager med frön, som t.ex. gula ärtor, och täcker dem lätt med lite jord. Ett tips är att vara generös med fröna – ju fler frön, desto mer skott och groddar får du!
Vattning och täckning – Vattna ordentligt och täck behållaren med plastfolie. Jag brukar ställa mina fröer på en elektrisk odlingsmatta för extra värme – det hjälper groddarna att komma igång snabbt.
Skötsel – Groddarna behöver regelbunden skötsel. Jag ser till att skölja dem med friskt vatten varje morgon och kväll, och jag kontrollerar så att de varken torkar ut eller drunknar. Det är viktigt att låta vattnet rinna av ordentligt, och att dem får stå på en ljus plats.
Skörd – Efter några dagar (beroende på vad du odlar) kommer de första groddarna och skotten upp! Det är en fantastisk känsla när man kan skörda sina egna fräscha primörer. Jag brukar plocka dem när de är unga och spröda, för att få den bästa smaken.
En liten örtagård på fönsterbrädan
Det känns så härligt att kunna plocka sina egna, nyodlade gröna småttingar och lägga dem på tallriken. Inte nog med att det ger en känsla av att våren är på väg, det är också ett enkelt sätt att få in mer näring i vardagen. Och det bästa? Du kan göra det året om!
Så, vad väntar du på? Det är enkelt att komma igång med groddar och skott, och jag lovar att det är både roligt och belönande. Dela gärna med dig av dina egna tips i kommentarerna om du har några bra groddfrön eller odlingstrick!
Lycka till med dina groddar och skott – och på återseende på fönsterbrädan!
Hälsningar,
Ingela
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXXoSl-cF0viAFTpw6KAu1mYVz2CjVnatFk9xCzfhatawzYGPVFWxivBMdfjck3qC6y-Pgj2QL8-BdJMkKE9t0iKJgs8HE03h3V4ba-sLUIksZVHuOIBgr46qLgSkmZ_cih-7Rv7J0jTIUjs92u5j77pqXZ7xzSvLFV08SMHlwGH8epfxv7zAKZQKR7GLL/w400-h225/IMG_4552.heic)